plantarfasciit

Symtom:

Smärta under hälbenet vid belastning, speciellt när man tar de första stegen på morgonen.

Orsak:

Vid stor belastning på foten, så som hopp och hårt underlag så kan man få en retning i fotslulans senblad, vilket ger smärtor under hälen. Detta kallas plantarfascit. Det kan gå så långt att det till slut växer ut en liten bennabb från hälbenet, som gör väldigt ont att gå på. Detta kallas hälsporre.

Behandling:

  • Skor med bra svikt och stabil hälkopp som avlastar hälen.
  • Individuellt utprovade skoinlägg för avlastning av häl och hålfot.
  • Hälkopp ger ytterligare stöd och stabilitet.
  • Tejpning för att stödja hålfot och häl.
  • Balansträning och fotgymnastig.
  • Stötvågsbehandling
  • Kortisoninjektion
  • Operation

Rådfråga din fotvårdsterapeut om rätt behandling för just dig och dina fötter.

Prognos:

Prognosen är normalt sätt god. Rätt uppbyggda skor, avlastning med hjälp av inlägg, behandling, träning och egenvård leder vanligtvist till mindre smärta och kortare läkningstid. Skadan läker normalt ut av sig själv, men det kan ibland ta lång tid – 6-18 månader är inte ovanligt. 

När kan man börja träna igen

Detta är väldigt svårt att svara på eftersom läkningsprocessen och senbladets förmåga att tåla belastning varierar hos varje individ. En grundregel är att man bör vara smärttfri i 3-4 veckor och att längre promenader kan genomföras utan smärta uppstår under och efter. Träningen bör sedan stegras gradvis.

Bakre hälsporre/Tendinit

Symtom:

Smärta i bakre delen av hälen. Morgonstelhet.

Orsak:

Överbelastningar på foten kan orsaka en inflammation i hälsenan som kan leda till benbildningar på baksidan av hälbenet.

Behandling:

Fotgymnastik, skor med anpassad hälkappa för att minska trycket på bakre delen av hälen och i svåra fall operation, då man tar bort den lilla benutväxten på hälbenet. 

Reservtider

Nu finns det reservtider varje vecka, som är bokningsbara tidigast måndag 08:00 samma vecka. Detta för att förhindra långa väntetider samt att det skall vara lättare för dig att byta tid om du behöver.

Betala med kort

För att minska hanteringen av kontanter kan du som kund nu betala med kort. Teminalen klarar kort med chip. Detta gör att betalningen blir säkrare och enklare.

Avbokning av tid

Då väntelistan för att behandlas hos mig är lång, så debiteras alltid ej avbokad tid kund. Avbokning ska ske så snart som möjligt eller senast 24 timmar innan avtalad tid.

Kontakt

Stockholms Aktiva Fötter

Maria Krantzonsväg 24

194 56 Upplands Väsby

Tfn:

0704035797

Epost:

marie@aktivafotter.se

Sociala medier