Symtom:

Fotvårtorna sitter oftast där fotsulan är utsatt för mest tryck. Vårtorna är oftast ömma när man trycker, står och går på dem. Fotvårtorna visar sig som ytliga upphöjda hudområden med ett hårt ytterhölje och ett mjukare innerparti. Ytan är ojämn och skrovlig. Storleken kan variera. Vid en närmare undersökning finner man små svarta prickar i vårtan. De svarta prickarna är små blodkärl från vilka vårtan tar sin näring. Det gör att vårtor blöder väldigt lätt.

Orsak:

Vårtor orsakas de av humant papillomavirus, HPV, och är mycket smittsamma. Viruset tar sig in via sprickor och skärsår i huden. Man smittas vid beröring av vårtan eller av de avstötta hudcellerna, och på dessa sätt kan man smitta såväl sig själv som andra personer. Blodet från vårtan smittar inte. Vårtor kan även smitta indirekt, t.ex. via golv i gympasalens duschrum/omklädningsrum eller via gemensamma handdukar. En fot med vårtor sprider virusceller på golvet och den våta huden hos andra är mottaglig för smitta. Man är extra sårbar om man har småsprickor eller sår på fotsulorna. Använd alltid badtofflor.

Behandling:

Vårtor är ofarliga och försvinner i regel av sig själva men det kan ta lång tid – upp till flera år. De kan vålla stor smärta, vilket gör att många väljer att behandla sina vårtor. Det finns olika metoder hur man behandlar vårtor.
 
Väljer man att behandla sina vårtor bör man påbörja behandlingen så snart som möjligt. Jag erbjuder flera olika behandlingsmetoder, frysning, uttorkning och uppluckring samt olika egenvårds alternativ.
 

Förebygga fotvårtor:

HPV-viruset finns överallt vilket gör att det är väldigt svårt att förebygga fotvårtor, men det finns några saker som är värt att tänka på för att minska risken att smittas och föra smittan vidare:
  • Undvik att röra vid dina egna vårtor då de kan spridas vidare till andra kroppsdelar på detta vis.
  • Torka fötterna ordentligt efter att du duschat och smörj in dem för att förhindra hudsprickor.
  • Byt strumpor varje dag.
  • Gå inte barfota på golv där andra gör det.
  • Dela inte handdukar, skor eller strumpor med någon som har fotvårtor.
  • Gå inte barfota på offentliga platser såsom omklädningsrum och delade duschar.

 

Reservtider

Nu finns det reservtider varje vecka, som är bokningsbara tidigast måndag 08:00 samma vecka. Detta för att förhindra långa väntetider samt att det skall vara lättare för dig att byta tid om du behöver.

Betala med kort

För att minska hanteringen av kontanter kan du som kund nu betala med kort. Teminalen klarar kort med chip. Detta gör att betalningen blir säkrare och enklare.

Avbokning av tid

Då väntelistan för att behandlas hos mig är lång, så debiteras alltid ej avbokad tid kund. Avbokning ska ske så snart som möjligt eller senast 24 timmar innan avtalad tid.

Kontakt

Stockholms Aktiva Fötter

Maria Krantzonsväg 24

194 56 Upplands Väsby

Tfn:

0704035797

Epost:

marie@aktivafotter.se

Sociala medier